Cide’nin neyi meşhurdur?
Cide’ye özel hediyelikler; çini kaseler, çini küllükler, rengarenk çini bardak altlıkları, magnetler, anahtarlıklar, aynalar, biblolar, sarı eşarplar, elma pekmezi, ceviz helvası, kestane balı ve sarımsak gibi hediyelik eşyalar arasından seçim yapabilirsiniz.
Cide’de ne yenir?
İçeceklerimiz arasında; Kuyu kebabı, karışık börek, armut tatlısı, ceviz helvası (cidella), kuyruk dolması, kestane hoşafı, diğer çeşitler…
Cide’den ne alınır?
Cide ilçesinin yöresel dokuma sanatlarına ait olan sarı eşarplar özellikle kadınlar tarafından çokça tercih ediliyor. Cide ilçesindeki Yellow Scarf Boutique’te günlük kullanıma uygun sarı eşarpları bandana gibi farklı formlarda, kendiniz ve aileniz için uygun fiyata satın alabilirsiniz.
Kastamonu Cide’nin kaç tane köyü var?
Kastamonu’nun sahil ilçelerinden biri olan Cide, köklü bir tarihe sahiptir. Kastamonu şehir merkezine 135 km uzaklıkta bulunan Cide, 1868 yılında ilçeye dönüştürülmüş olup, günümüzde 85 köyden oluşmaktadır.
Kastamonu Cide halkı nereden gelmiştir?
Cide’nin ne zaman, nerede ve kimler tarafından hangi adla kurulduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihi kaynaklarda Cide’de Gasgalılar, Paflagonyalılar, Henetler, Romalılar, Bizanslılar, Candaroğulları ve Osmanlıların yaşadığı belirtilmektedir.
Kastamonu Cide hangi Türk boyundandır?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Cidede nerede denize girilir?
Cide İlçesi; 11 km uzunluğunda kesintisiz plajı ve Gideros, Aydos, Denizkonak, Uğurlu, Çayyaka, Akbayır ve İlyasbey plajlarıyla yüzmeye elverişlidir.
Cide nereye yakın?
Bartın-Sinop karayolu üzerinde yer alır ve 103 km uzunluğundadır. Karadeniz’e açılan uzun bir sahil şeridine sahip olan Cide, kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Doğanyurt, güneyinde Şenpazar ve Pınarbaşı, batısında ise Bartın iline bağlı Ulus ve Kurucaşile ilçeleriyle çevrilidir.
Suriye’de ne yenir ne içilir?
Suriye’de ne yenir ve içilirYoğurt çorbası8. Çorbalar da Suriye mutfağında önemli bir yer tutar. …Fettuş7. Domates, soğan, peynir ve zeytin gibi malzemelerle yapılan bir salata türü olan fetuş, Şam ziyaretiniz sırasında deneyebileceğiniz hafif bir seçenektir. … Mutabbal4. … Humus1. …Harire1. … Doğu pilavı1. … Arak0. …Falafel0.
Kastamonu’da neyi meşhur meyvedir?
Kastamonu’nun özel meyvesi üryani eriğidir.
Kastamonu yöresel ürünler nelerdir?
Kastamonu Mutfağı etli ekmek/günlük etli ekmek. Kastamonu’nun en lezzetli yemeklerinden biridir. … Devrekâni Türkiye Banduma … Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulgur/Un. …Tosya Pirinç. …Kastamonu simidi. … Kastamonu Simit Tiridi. … Taşköprü Kuyu Kebabı … Kastamonu Çekilmiş HelvaDaha fazla ürün…
Cide hangi ilçenin?
Konum. Kastamonu İli’ne bağlı bir ilçe olan Cide, kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Doğanyurt, doğuda Şenpazar, güneyde Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri ve batıda Bartın İli’ne bağlı Kurucaşile ilçesiyle çevrilidir. Cide’nin düzlük alanları oldukça sınırlıdır. Toprakları çok sayıda akarsu ve dere ile bölünmüştür.
Cide nasıl bir yer?
Cide, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde Kastamonu’nun turistik bir ilçesidir. Kıyıda bulunan ilçe, harika doğal güzelliklere ve ziyaret edilecek tarihi yerlere sahiptir. İlçedeki turistik yerler çoğunlukla merkezde yoğunlaşsa da, çevrede keşfedilecek birçok yer vardır.
Cide nüfusu ne kadar?
Kastamonu Cide ilçesinin nüfusu 22.179 olup hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleriyle bilinmektedir. Cide nüfusunun %50,02’si erkek, %49,98’i ise kadındır.
Cide il olacak mı?
Bu ilçelerden biri Cide’ydi. Cide, Karadeniz bölgesinde Kastamonu ilinin ikinci büyük ilçesidir. 2023’te nüfusu 100.000’in üzerindedir. Cide, turizm, ticaret ve tarımda önemli bir yer tutar.
Cidenin pazarı hangi gün?
Bugün Cuma pazarı var.
Kastamonu’nun neyi meşhur?
Banduma. Simit Tiridi etli ekmek
Cide’de nerede denize girilir?
Cide İlçesi; 11 km uzunluğunda kesintisiz plajı ve Gideros, Aydos, Denizkonak, Uğurlu, Çayyaka, Akbayır ve İlyasbey plajlarıyla yüzmeye elverişlidir.
Çatalzeytin neyi meşhur?
Çatalzeytin, Karadeniz’in en güzel plajlarından biri olan Ginolu Koyu’na ev sahipliği yapan ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir ilçedir. Ginolu Kalesi, Osmanlı ve Türk motifleriyle süslü bir kitabedir. Yaralıgöz Mesire Alanı, doğayla baş başa keyifli vakit geçirebileceğiniz bir dinlenme alanıdır.