İçeriğe geç

Cihanı Hümma Ne Demek

Cihan-ı Hüma ne demek?

Cihannüma, her taraftan açıkça görülebilen camlı çatı katı, teras veya kule anlamına gelir, dünyayı gösteren bir harita veya coğrafi atlastır. Osmanlı Türkçesindeki yazılışı: cihan-nüma.

Cihannüma ne demek tarih?

Cihannüma, Osmanlı mimarisinde genellikle kule biçiminde, her tarafı camla kaplı bir odadır.

Cihanşümul ne demek TDK?

Cihanşümul kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı evrenseldir.

Cihannümalı ne demek?

Cihannüma, Farsçada “dünyayı gören” anlamına gelir; Osmanlı konut mimarisinde ise genellikle en üst katta, manzaraya bakan, cephesi camla çevrili odalar için kullanılır.

Hüma’nın anlamı nedir?

Huma ismi, mutluluk, neşe, asalet ve zarafet gibi güçlü ve olumlu çağrışımlara sahip derin ve anlamlı bir isimdir. Farsça kökenlidir ve mitolojik Huma kuşuyla ilişkilendirilir. Kişilik özellikleri açısından zarafeti, asaleti, mutluluğu, gizemi ve bilgeliği sembolize eder.

Cihannüma ne anlatıyor?

Eser, ilgili ülkelerin halklarının coğrafi konumu, mali durumu, idari bölünmesi, liderlik tarzı, siyasi sistemi, gelenek ve görenekleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Beş kıtaya (Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, Avustralya) ek olarak, “Macellanica” adı verilen altıncı bir kıta daha eklenmiştir.

Cihannüma hangi dilde?

Güvenilir bir tarihçi tarafından akıcı ve anlaşılır bir Türkçeyle kaleme alınan Cihânnümâ, keyifle okunan bir tarih ve edebiyat kaynağıdır.

Cihannüma kimin es?

Cihannüma, Katip Çelebi’nin 1648 yılında yazmaya başladığı mensur bir eserdir. Bu eserin, Türk coğrafya tarihinde klasik dönemden modern döneme geçişi simgelediği düşünülmektedir.

Cihannüma hangi bilim insanına ait?

Cihannümâ: Kâtip Çelebi’nin coğrafya üzerine yazdığı eserdir. Osmanlı ülkelerinin ilk sistematik coğrafya kitabı olan Cihannümâ, çeşitli bilim alanlarıyla ilgilenen Kâtip Çelebi’nin en önemli eserlerindendir.

Cihanşümul ne demek Osmanlı?

Kubbealtı Sözlüğü [l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Farsça cihān ve Ar. Şumūl “örtmek” ile cihān-şumūl) Dünyayı örten, dünya çapında, dünyanın örtüldüğü ölçüde, evrensel, evrensel, evrensel.

Cihanşümul düşünce ne demek?

Yukarıda da belirtildiği gibi Türk devletleri “küresel” bir anlayışla kurulmuşlardır. Başka bir deyişle, dünyaya hükmetme ve hükmetme düşüncesi, tarihte ortaya çıkan Türk devletlerinin ortak bir özelliğidir. Elbette, bu düşüncenin oluşumunda kadim gök tanrı inancının izleri görülebilir.

Cihanşümul ne demek din?

Cihanşümul, Arapça kökenli bir kelime olup “dünyayı kapsayan, evrensel” anlamına gelmektedir.

Cihannüma ne demek edebiyatta?

Osmanlı ülkelerinin ilk sistematik coğrafya kitabı olan Cihannümâ, çeşitli bilim alanlarıyla ilgilenen Kâtib Çelebi’nin en önemli eserlerinden biridir.

Cihannüma salonu ne demek?

🌍 Cihannüma, Kâtip Çelebi’nin coğrafya türündeki eseridir. Kütüphanemizin en görkemli bölümü olan Cihannüma Salonu adını bu eserden almıştır. 🗺️ ‘Dünya haritası’ anlamına gelen Cihannüma, ‘her yerden görülebilen cam çatı katı’ olarak da ifade edilmektedir.

Cihannüma ne demek TDK?

TDK’ya göre Cihannüma kelimesi ne anlama geliyor? Türk Dil Kurumu’na göre Cihannüma kelimesinin anlamı dünya haritası olarak ifade edilebilir. Cihannüma kelimesinin anlamı her taraftan görülebilen camlı tavan arası olarak da ifade edilebilir.

Cihan ne demek eski Türkçe?

Farsça kökenli bir kelime olan “cihan”, “dünya” veya “evren” anlamına geliyor.

Hüma Arapçada ne demek?

Zazalar arasında Huma, Yaratıcı’yı, Yüce Tanrı’yı ​​ifade eder ve bazı açılardan Allah kavramıyla eş anlamlı olarak kullanılır.

Cihan isminin özelliği nedir?

Cihan ismi Farsça kökenlidir ve “dünya”, “evren”, “dünyalar” gibi geniş bir anlama sahiptir. Bu isim büyük bir bakış açısını yansıtır ve sıklıkla bütünleştirici bir yaklaşım veya evrensel bir görüşle ilişkilendirilir.

Cihana ne demek?

ѻ Cihan âlemi: Hepsi: “Cihan âlemi aittir.” Dünyaya gelmek: Dünyaya gelmek, doğmak: Dünyaya geldiği için, âlemin şahı ol (Süleyman Çelebi). Dünyayı terk etmek: Ölmek. Dünyayı fethetmek: Her yere yayılmak, her yeri kaplamak: “Şöhreti dünyayı fethetti.”

Tavsiyeli Bağlantılar: Mührem Ne Demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yeni Escort