İçeriğe geç

Tasra Ne Anlama Gelir

Taşra ne demek eski Türkçe?

Countryside – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçedeki “dışarı” anlamına gelen provincial kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçedeki “taş” (dışarı) kelimesinden, Eski Türkçedeki +rA ekiyle türemiştir.

Türkiye’de taşra neresi?

Bu şekilde merkez dışında kalan tüm bölgelere il adı verilir. Bakanlık ve Müsteşarlık dışında, merkez dışında kalan tüm yerlere de il adı verilir.

Taşra ne demek diyanet?

Osmanlı döneminde, kelimenin tam anlamıyla “dış” anlamına gelen “vilayet” sözcüğü, idari bakımdan merkezi yönetim, yani başkent dışında kalan yerleri ifade ediyordu.

İzmir Taşra ne demek?

“Kırsal – merkez” terimleri ne anlama geliyor? Bazı personel birimlerine ek olarak, “il veya merkez” terimleri de vardır. “Merkez” terimi, bakanlığın/müsteşarlığın/genel müdürlüğün merkez binasını ifade eder ve “il” terimi, bu genel binadan başka kamu kurumlarını ifade eder.

Taşra ne demek Osmanlı?

Kelimenin tam anlamıyla “dışarı” anlamına gelen “vilayet” kelimesi, Osmanlı döneminde idari olarak merkezi yönetimin, yani başkentin dışında olan yerleri ifade ediyordu. Osmanlı İmparatorluğu’nda merkezin dışında idari birimlerin oluşumu kuruluş dönemine kadar uzanmaktadır.

Taşra ne demek edebiyatta?

Sözlükte “dışarı” ve bir ülkenin başkenti ve önemli şehirleri dışındaki yerler anlamına gelen “vilayet” kelimesi, Divan şiirinde birçok farklı şekilde karşımıza çıkar. Kıra gitmek, kıra gitmek, kıra düşmek ve kıra üflemek Divan şiirinde karşımıza çıkan ifadelerdir.

Diyarbakır Taşra ne demek?

Cevap: Bir ülkenin başkenti veya en önemli şehirleri dışında kalan tüm yerler dışarıdadır.

Ankara Taşra ne demek?

“Province” olarak yazılan herhangi bir yer ilçe veya köy anlamına gelmez. Bazen bir il birimi bile bir il olabilir. Örneğin, “Ankara” (vilayet) dendiğinde, söz konusu kurumun merkez binası hariç diğer birimleri kastedilmektedir.

Taşra ne demek TDK?

Eski Türkçede, kelime dışarıdaki taş anlamına geliyordu. Provincial kelimesinin sözlük anlamı “dışarıda”, “merkezden uzakta”dır. 14. yüzyıldan beri, bu kelime başkent dışındaki şehirler için kullanılıyordu. Günümüzde, düşük nüfus yoğunluğuna sahip herhangi bir yer kırsal olarak kabul edilir.

Taşra alan ne demek?

Kırsal alan veya kırsal bölge, demografik olarak nüfus yoğunluğunun düşük olduğu ve üretimin endüstriyel nitelikten ziyade tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu coğrafi ve insani olarak sınıflandırılmış bir yer veya bölgedir.

Taşra nasıl bir yer?

Kırsal kesim, monotonluğun ve ıssızlık hissinin evidir. Tek başınıza hareket etmek ve kalabalığın içinde kaybolmak neredeyse imkansızdır. Büyük şehirlerin sokaklarında bile kırsal kesimdeki insanlar hemen gözünüze çarpar. Kırsal kesimde yaşıyorsanız, sokakta yürürken önünüze değil etrafınıza bakmanız gerekir.

Günümüzde taşra teşkilatı nedir?

İl teşkilatı il emniyet müdürlükleri ve ilçe emniyet müdürlerinden oluşmaktadır. Genel müdürlük üst kurum ve yönetim açısından İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Teşkilat iki şekilde yapılandırılmıştır. Birincisi merkez teşkilatı, ikincisi ise taşra teşkilatıdır.

Taşra kenti ne demek?

Doğa genellikle dışarıda ve kenarda aranır. Toprak çok uzaktadır; dışarıda bir yerdedir. Manzara kimin/nerenin dışında ve kenarındadır? Elbette merkezde.

Giresun taşra mı?

Giresun, Karadeniz Bölgesi’nin bir ilidir. 16 ilçeden 8’i Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Bu ilçeler /D.

Taşra teşkilatında kimler var?

Taşra teşkilatının taşra teşkilatında: • Vali, • İl Müdürlüğü, • Şube Müdürlüğü, • Amir, • Memur. Taşra teşkilatında ise ilçe teşkilatında: • Kaymakam, • İlçe Müdürlüğü, • İhtiyaç duyulan ilçelerde Şube Müdürlüğü, • Genel Müdürlük, • Memur.

Taşra ne demek TDK?

Eski Türkçede, kelime dışarıdaki taş anlamına geliyordu. Provincial kelimesinin sözlük anlamı “dışarıda”, “merkezden uzakta”dır. 14. yüzyıldan beri, bu kelime başkent dışındaki şehirler için kullanılıyordu. Günümüzde, düşük nüfus yoğunluğuna sahip herhangi bir yer kırsal olarak kabul edilir.

Tüm ilçeler taşra ne demek?

“Kırsal” kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Bir ülkenin başkenti veya büyük şehirleri dışında kalan tüm yerler dışarıdadır.

Taşra ne demek coğrafya?

En basit anlamıyla ‘il’ terimi, bir ülkenin başkenti ve büyük şehirleri dışında kalan tüm yerleri ifade eder (TDK, 2005, s. 658-659). Kırsal, kendine özgü yapısı nedeniyle, tanımladığı coğrafi alandan ziyade bir yaşam biçimini ifade eder.

Taşralı bir genç ne demek?

I. ve sıfat. Taşrada doğup büyüyen: Taşradan gelip İstanbullulaşmış kişi (Yusuf Z. Ortaç).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yeni Escort